Tuesday, 21 February 2017

The map is not the territory

Ada 2 perkataan yang membina maksud presupposition ini.  Map iaitu peta dan territory bermaksud kawasan sebenar. Jadi peta tidak pernah atau tidak akan menjadi kawasan yang sebenar. Kenapa ? Sebab presupposition dicipta sebelum era IT. Sebab ketika itu peta statik sifatnya. . Kalau tak percaya guna gogle map (free).

Sekarang keadaan sudah banyak berubah Sudah ada application peta dalam dalam gajet smartphone iaitu waze. Waze memberi petunjuk peta mengikut real time. Ini bermakna jika berlaku kemalangan atau kesesakan lalulintas, waze akan memberi maklumat yang tepat secara real time.  Jadi sekarang map adalah territory.
Tetapi bukan itu maksud nya dalam context NLP. Ia bermaksud setiap orang kita memilikki mental map atau mind map kepada dunia sebenar di luar yang tersendiri. Peta minda kita terbentuk dari pengalaman dan persepsi kita atau internal representasi yang unik. Kita melihat, merasa dan  mendengar berbeza antara sama kita atau subjektif walaupun perkara yang sama kita lihat dengar dan rasa. Maka peta minda kita tidak sesekali objektive sifatnya. Ia dipengaruhi meta model kita termasuk kepercayaan kita.

Tetapi semua kita masih tidak dapat mengawal hati kita. Kita asyik  bertindak atas mind map kita. Walaupun kita menyesal selepas itu. Sebab menurut sahaja peta minda kita, bukan sebenarnya. Kita buta, pekak dan tidak merasa. Sebab itu agaknya, kita mesti selalu berdoa dengan doa ini.  Sebab hati kita bukan milik kita, Milik Allah.

No comments:

Post a Comment